Sok warzywny z czerwonych warzyw
Bogate w witaminy soki warzywne szybko pomogą nam zregenerować organizm i poprawić kondycję naszych włosów i paznokci. W sporządzaniu soków warzywnych ważne jest odpowiednie komponowanie składników, tak aby uzyskać nie tylko pyszny sok, ale także apetyczny wygląd napoju.
Sok czerwony z pomidorami
Ciekawym przepisem na bombę witaminową jest sok czerwony. Do jego sporządzenia będziemy potrzebować: dwa duże pomidory, sporą paprykę czerwoną, kilka małych marchewek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy na paski, usuwamy gniazdo nasienne i również dzielimy na mniejsze kawałeczki, co ułatwi miksowanie. Możemy także obrać paprykę jeżeli mamy więcej czasu i chęci. Marchewki szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę.
Co dalej robimy ze składnikami?
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki, dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony! Smacznego! Zobacz także ciekawe przepisy na soki bananowe i inne owocowe.
Najwięcej witamin
Wiadomo, że świeży sok zawiera najwięcej witamin, więc warto zainwestować w wyciskarkę do soków lub mikser. Szczególną uwagę zwracajmy na wytrzymałość i łatwość mycia.
Zobacz także:- Fotowoltaika – iFotowoltaika.pl
- Kawa parzona na wiele sposobów
- Zielona herbata sposobem na odchudzanie
- Jak mieć płaski brzuch?
- Ćwiczenia na orbitreku skutecznie odchudzają
- Blog
- Ćwiczenia na ławce do brzuszków
- Przyrządzanie warzyw na surowo i nie tylko
- Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
- Dieta wegetariańska przepisem na zdrowie
- Grillowane warzywa
- geodeta Kielce
- Kawa i jej rodzaje
- Wino i jego wpływ na zdrowie
Tematyka artykułu:
- soki warzywne
- warzywa soki
- soki na odchudzanie
- soki owocowe odchudzanie
spróbuję
ej bo mi się chce piciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najlepszy i najzdrowszy jest sok z buraków
ale soku z buraków nie można pić takiego prosto z sokowirówki. Trzeba dodać wody ;) Zresztą do wszystkich soków z warzyw lub owoców zalecane jest dodanie wody
poza tym soki mogą być jeszcze:
warzywne: z buraków, z marchewki, z pomidorów, z natki pietruszki, z ogórków kiszonych
owocowe: z jabłek, pomarańczy, cytryn,
Bananowy raczej nie, bo z banana soku nie wyciśniesz, musisz coś dodać, np. mleko i nie jest to wówczas czysty sok. Poza tym, napój bananowy ma b. dużo kalorii.
Pozdrawiam
To podstawa naszego wyżywienia - błonnik, witaminy i minerały łatwo i szybkowchłanialne przez organizm.
Jeśli ktoś chce sobie zrobić KUBUSIA w domu, to należy w sokowirówce zrobić sok z marchwii i jabłka (4 marchewki na 1 jabłko) potem przelać sok do miksera i dodać banan (1- 2) i wszystko zmiksować. I wychodzi pyszny, zdrowy, gaszący pragnienie, sycący i z zawartością 100% witamin domowy soczek :) Soki, które postoją na słońcu, lub do następnego dnia tracą swoje właściwości. Soki kupowane w sklepach, nawet tzw. jednodniowe zawierają maks 60% wartości. Soki owocowe mogą stać do 4h a warzywne do 10g. Ale najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, za wyjątkiem soku z buraków.
jak robię sok z buraczków z dodatkiem jabłuszka to później odlewam przez sitko na godzinę do lodówki pycha nawet piją moje maluchy ;)
najlepsze są soki z buraków
soki warzywne i owocowe tracą swą moc po 20 minutach od zrobienia ponieważ tracą zawarte w nich enzymy... dlatego należy je pić od razu albo wlewać do słoików po same brzegi tak by nie było dostępu powietrza i zakręcić a następnie do lodówki, takie mogą stać do dwóch dni.
póki co robię codziennie szklankę soku z marchwi BIO, chcę wszystkie wypróbować, marchew jest cudowna w smaku, a burakow jakoś się trochę obawiam Chyba jest to ciekawy smak
Uważam, że istotną rzeczą jest zakup produktów BIO, lub z własnego ogrodu, trochę droższe ale wartościowe. Te zwykłe są naszpikowane chemią, więc chyba nie są to takie najzdrowsze soczki. jak myślicie? Całkiem niedawno przestawiłam się na warzywa i owoce bez chemii, wędliny i inne rzeczy kupuje normalne, bo szkoda kasy ..
Sok z rokitnika jest paskudny w smaku! Ale podobno zdrowy.
Latem taki sok można zamrozić i zrobić sorbet albo lody dla dzieciaków, tylko najpierw dobrze jest dosłodzić, najlepiej miodem, ksylitolem lub stewią, nie cukrem.