Menu
Sok warzywny z czerwonych warzyw | FreeImages.com/Aureliy Movila Zdjęcie: FreeImages.com/Aureliy Movila

Sok warzywny z czerwonych warzyw

Bogate w witaminy soki warzywne szybko pomogą nam zregenerować organizm i poprawić kondycję naszych włosów i paznokci. W sporządzaniu soków warzywnych ważne jest odpowiednie komponowanie składników, tak aby uzyskać nie tylko pyszny sok, ale także apetyczny wygląd napoju.

Sok czerwony z pomidorami

Ciekawym przepisem na bombę witaminową jest sok czerwony. Do jego sporządzenia będziemy potrzebować: dwa duże pomidory, sporą paprykę czerwoną, kilka małych marchewek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy na paski, usuwamy gniazdo nasienne i również dzielimy na mniejsze kawałeczki, co ułatwi miksowanie. Możemy także obrać paprykę jeżeli mamy więcej czasu i chęci. Marchewki szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę.

Co dalej robimy ze składnikami?

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki, dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony! Smacznego! Zobacz także ciekawe przepisy na soki bananowe i inne owocowe.

Najwięcej witamin

Wiadomo, że świeży sok zawiera najwięcej witamin, więc warto zainwestować w wyciskarkę do soków lub mikser. Szczególną uwagę zwracajmy na wytrzymałość i łatwość mycia.

Zobacz także:
Sprawdź też:
Tematyka artykułu:
  • soki warzywne
  • warzywa soki
  • soki na odchudzanie
  • soki owocowe odchudzanie

Komentarze

  1. renia

    spróbuję

  2. Renia

    ej bo mi się chce piciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. zuza

    Najlepszy i najzdrowszy jest sok z buraków

  4. Klaudia

    ale soku z buraków nie można pić takiego prosto z sokowirówki. Trzeba dodać wody ;) Zresztą do wszystkich soków z warzyw lub owoców zalecane jest dodanie wody

  5. Klaudia

    poza tym soki mogą być jeszcze:
    warzywne: z buraków, z marchewki, z pomidorów, z natki pietruszki, z ogórków kiszonych
    owocowe: z jabłek, pomarańczy, cytryn,
    Bananowy raczej nie, bo z banana soku nie wyciśniesz, musisz coś dodać, np. mleko i nie jest to wówczas czysty sok. Poza tym, napój bananowy ma b. dużo kalorii.
    Pozdrawiam

  6. kiromski

    To podstawa naszego wyżywienia - błonnik, witaminy i minerały łatwo i szybkowchłanialne przez organizm.

  7. Basia

    Jeśli ktoś chce sobie zrobić KUBUSIA w domu, to należy w sokowirówce zrobić sok z marchwii i jabłka (4 marchewki na 1 jabłko) potem przelać sok do miksera i dodać banan (1- 2) i wszystko zmiksować. I wychodzi pyszny, zdrowy, gaszący pragnienie, sycący i z zawartością 100% witamin domowy soczek :) Soki, które postoją na słońcu, lub do następnego dnia tracą swoje właściwości. Soki kupowane w sklepach, nawet tzw. jednodniowe zawierają maks 60% wartości. Soki owocowe mogą stać do 4h a warzywne do 10g. Ale najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, za wyjątkiem soku z buraków.

  8. megi

    jak robię sok z buraczków z dodatkiem jabłuszka to później odlewam przez sitko na godzinę do lodówki pycha nawet piją moje maluchy ;)

  9. najlepsze są soki z buraków

  10. Gość

    soki warzywne i owocowe tracą swą moc po 20 minutach od zrobienia ponieważ tracą zawarte w nich enzymy... dlatego należy je pić od razu albo wlewać do słoików po same brzegi tak by nie było dostępu powietrza i zakręcić a następnie do lodówki, takie mogą stać do dwóch dni.

  11. renatus

    póki co robię codziennie szklankę soku z marchwi BIO, chcę wszystkie wypróbować, marchew jest cudowna w smaku, a burakow jakoś się trochę obawiam Chyba jest to ciekawy smak

  12. renatus

    Uważam, że istotną rzeczą jest zakup produktów BIO, lub z własnego ogrodu, trochę droższe ale wartościowe. Te zwykłe są naszpikowane chemią, więc chyba nie są to takie najzdrowsze soczki. jak myślicie? Całkiem niedawno przestawiłam się na warzywa i owoce bez chemii, wędliny i inne rzeczy kupuje normalne, bo szkoda kasy ..

  13. Sad

    Sok z rokitnika jest paskudny w smaku! Ale podobno zdrowy.

  14. Ewa

    Latem taki sok można zamrozić i zrobić sorbet albo lody dla dzieciaków, tylko najpierw dobrze jest dosłodzić, najlepiej miodem, ksylitolem lub stewią, nie cukrem.

Dodaj komentarz

Przepisz kod

Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.