Wino i jego wpływ na zdrowie
Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?
Czemu warto pić lampkę wina dziennie?
Ponieważ obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, zmniejsza krzepliwość krwi oraz obniża ciśnienie. Wytwarzany w procesie fermentacji czerwonych winogron związek o nazwie resweratrol posiada właściwości antygrzybiczne i przeciwutleniające, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Ten sam związek znajduje się w skórkach czarnych porzeczek, morwie oraz orzeszkach ziemnych. Dodatkowo resweratrol spowalnia procesy starzenia, więc działa jak eliksir młodości.
Wino dobre także przy odchudzaniu
Pomaga także zmniejszyć apetyt, przez co wspomaga proces odchudzania i ułatwia trawienie. Jeżeli zdecydujemy się na wzbogacenie naszej diety w wino, to wybierzmy czerwone wytrawne, ponieważ w nim właśnie największe jest stężenie tego dobroczynnego środka. Pamiętajmy jednak o umiarze, ponieważ alkohol wypijany w większych ilościach wywołuje znacznie więcej skutków ubocznych niż moglibyśmy przypuszczać.
Polecamy: wszystko co powinieneś wiedzieć o fotowoltaice - fotowoltaika - panele fotowoltaiczne.
Tematyka artykułu:Zdjęcie: FreeImages.com/rodrigo reis.
Warto zobaczyć:
A jakie wino jest najlepsze do ryby? Białe, to już wiem, ale wytrawne czy półwytrawne, a może półsłodkie?
Ja preferuję do ryb białe wytrawne, ale kobiety wolą raczej półsłodkie
A ja mogę polecić każde portugalskie.
Oczywiscie ja piję 3 kieliszki dziennie i przez miesiąc bez odchudzania schudłam 8 kg warto
A jaką masz wagę? 8 kilo w miesiac to bardzo dużo, nie chce mi się wierzyć.
Jest taki wierszyk który mówi o tym jakie wino do jakiej potrawy:
RYBY, DRÓB I CIELĘCINA LUBIĄ TYLKO BIAŁE WINA,
A POD SARNY, DZIKI, WIEPRZE JEST CZERWONE WINO LEPSZE...
A SZAMPANA WIE I KIEP...MOŻNA ZAMIAST, PO I PRZED:)))
TAK, JEST ZDROWE. WINO CZERWONE WYTRAWNE ALE W MAŁYCH ILOŚCIACH - LAMPKA DZIENNIE.
Czy wy macie pojęcie o czym mówicie.
Jak wino może być zdrowe dla człowieka,nawet w znikomych ilościach. Wytrawne wino to nic innego jak ocet,kwas. Cos takiego tylko idiota może uznać za zdrowe. Francuzi w czasach kryzysu wmówili ludziom że wytrawne wino jest dobre i tak sie przyjęło. Taka jest prawda o winach.
Do Sewchodze (16.03.2010 / 16:07)
Jesteś wyjątkowy trep i nic nie wiesz o winie, Francji i Francuzach. Dobrze świadczy o Tobie ksywka: Sewchodze.
'sewchodze' może ty zamiast wina piłeś całe życie kwas - z tąd ta pusta dynia!
Nie dajcie się sprowokować. Ktoś się po prostu nie zna. Czerwone półwytrawne albo półsłodkie to moje ulubione. Tylko jakie: węgierskie, portugalskie, włoskie, czy jeszcze inne? Zawsze mam problem z wyborem. A Wy które preferujecie?
Zaczynam spijac wina czerwone :P !
najlepsze wina to macedońskie półwytrawne lub wytrawne, oczywiście czerwone np.Vranec, piję 2 lampki dziennie, zwłaszcza wieczorem i po 3 m-c mój zły cholesterol zmniejszył się, a dobry znacznie się poprawił. Pracuję od rana do wieczora w handlu, jeżdżę dużo samochodem, stres niesamowity i aby ustrzec się przed zawałem serca zaczęłam pić czerwone wino zawsze przed snem i bardzo mi pomogło, już widzę poprawę, dlatego polecam, aha w ciągu dnia łykam magnez z wyciągem z wina !
JAK CZYTAM TE OPINIE TO MOŻNA ZAUWAŻYĆ, ŻE TO DZIECINNE POGAWĘDKI, OSIEM KILOGRAMÓW SCHUDNĄĆ W MIESIĄCU TO TYLKO JEŚLI NA POSIŁEK DZIENNIE SĄ 3 LAMPKI WINA.
Osobiście wolę mocniejsze trunki, jednak ze względu na żonę dużo win się przez nasz dom przewinęło... Największym problemem okazało się dla nas nie samo wino i wybór najlepszego a szkło do niego. Szczęścia w naszym domu nie zabraknie, a kieliszków nie ma już dawno. Zastanawiam się nad zakupem czegoś nietłukącego np. http://www.sztucce.pl/1331,akvila-pc180s-kieliszek-do-wina-nietlukacy-sie.html czy macie doświadczenie z tą firmą? Czy to coś godnego uwagi?
Edek - fajne te nietłukące kieliszki. Ja mam z tym wieczny problem. Po każdej imprezie przynajmniej dwóch ubywa... Ja też chętnie się dowiem czy warto kupić.
medoc ma najwiecej resveratrolu wiec francuskie niestety !
Tylko czerwone wino wytrawne doda wam zdrowia, tylko nie narzekajcie że nie smakuje a jeżeli faktycznie nie smakuje to znaczy że trzymacie je w lodówce. Czerwone wytrawne to jedyny alkohol który nam nie szkodzi ale nie przesadzać z ilością, jedna flaszka na dzień ale nie więcej.
Wino dostrojone! przełomowe osiągnięcie dr Rybickiego dla zdrowia. 18 kierunków dostrojenia na każdą przypadłość depresja, katar, serce, mózg, prostata i wiele innych -0 Polecam
Dostrojone Wino czerwone jest bardzo zdrowe. Pod warunkiem że jest dostrojone :)
Zdrowe to jest codzienne picie napoju zrobionego z Proargi 9. To jest taki kompleks argininowy, który zawiera m.in. wyciag z winogron - resveratrol. wspaniała rzecz! Kupowałam na Synergyclub.pl
Pozdrawiam :)
nie wiem czy codzienne picie wina nawet tych dwóch lampek -nie przyczynia się do alkoholizmu , jeszcze jak ktoś ma skłonności w genach to chyba nie jest dobry pomysł.
Kiedyś piłem piwo, czasem dobrą czystą z ogórkiem:-), ale od pewnego czasu "nie ruszę" piwa, po prostu nie smakuje mi, wódka już zupełnie nie, za to rozsmakowałem się w winach, przede wszystkim czerwonych, wytrawnych, półwytrawnych. Lubię mołdawskie, gruzińskie, bułgarskie, są niedrogie, mają prosty i oczekiwany smak, piekny kolor...czasem spróbuję włoskie, hiszpańskie...nie przepadam za bogato smakowymi winami z Chile, Australii i z innych krajów..jak czuję za silne smaki owocowe - inne niż te oczekiwane z winogron, to jakoś rezygnuję z takiego wina...Ostatnio piłem portugalskie pół słodkie, niedrogie wino stołowe...było bardzo smaczne:-)) Pozdrawiam.
Obecnie piję Chianti, włoskie / trochę mam bzika na punkcie Italii/, czerwone, wytrawne/2-3 kieliszki dziennie/, a kiedyś pamiętam wytrawne a la kwaski typu Riesling mi całkiem nie podchodziły. Włosi mają duży wybór win. W tamtym roku jadąc 2 kółkami po Toskanii do Lacjum kosztowałem, a może uzupełniałem płyny winami deserowymi w kartonikach / było chyba białe i czerwone/. Ciekawe też było pewne wino musujące włoskie/a bałem się już, że to szampan, hehe /.
Myślę, że warto popróbować różnych win, są o różnych bukietach .
A ja mieszkam we Italii od 12 lat i moim ulubionym winem czerwonym jest Nero d'avola ,jest to sycylijskie ,mocne ,bardzo czerwone wino.Bardzo dobrym winem jest Barolo i jest stosunkowo drozsze od innych win,wiec serwujemy je kiedy przyjezdzaja do nas goscie.Dobrym winem jest tez Barbera,bo Chianti wg. Mnie jest bardzo wodnistym winem.Pozdrawiam wszystkich smakoszy tego wspanialego ,czerwonego trunku.
mieszkam w Niemczech i zamawiam wino bezpośrednio u winzera. najlepsze jest dla mnie DORNFELDER albo SPÄTBURGUNDER oba czerwone, popróbujcie niemieckich win a nie pożałujecie. NA ZDROWIE.
i apropo łagodne wina i słodkie tezż są zdrowe.
powinno się poczytać trochę literatury fachowej, i dalej dyskutować
Chianti wloskie, niemal czarne...uwielbiam choć nieco barwi zęby i usta :)
też piłem włoskie ale w porównaniu z niemieckim to jakby woda rozcieńczone, takie cienkie
nie chcę siać famy ale bym uważał z winami z australii, afryki czy ameryki, oni nie mają większych kontroli, mogą pryskać ile się podoba co zaważa na jakości produktu. no ale to jest tylko moje zdanie, mimo wszystko życzę na zdrowie i pozdro.
Witam, piszę pracę dyplomową na temat właściwości organoleptycznych i zdrowotnych wina oraz o enoturystyce, zna ktoś jakieś tytuły książek w tym temacie?
pozdrawiam
ja polecam wina izraelskie :) są rewelacyjne, choć dość drogie, uwielbiam wino Gamla Cabernet Sauvignon, ciężko je znaleźć choć ostatnio trafiłem na fajny sklep w Krakowie w supermarkecie Simply
pozdrawiam
ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze