Menu
Kawa i jej rodzaje | FreeImages.com/Carlos Sillero Zdjęcie: FreeImages.com/Carlos Sillero

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Robusta czy Arabica?

Robusta zawiera niemalże dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabica, co nie pozostaje obojętne na smak. Robusta jest bardziej ostra, wyrazista, podczas gdy Arabica odznacza się łagodnym i delikatnym aromatem. Ziarna kawy muszą przejść proces palenia, aby nabrały subtelnego smaku i aromatu.

Proces palenia kawy

W tym celu ogrzewa się je do temperatury od 200 do 300 stopni Celsjusza, co powoduje uwolnienie aromatycznych olejków zwanych esencją kawy. Esencja ta doskonale rozpuszcza się w wodzie oddając naparowi swój zapach, smak i kolor. Podczas procesu palenia ziarna nabierają charakterystycznej ciemnobrązowej barwy oraz stają się kruche, co umożliwia ich zmielenie. Niestety, kawa palona traci swój aromat po około dwóch tygodniach, jeżeli nie jest odpowiednio zabezpieczona. Dlatego też pakuje się ją próżniowo, co pozwala zachować świeżość i aromat na dłużej.

Ocena jakości kawy

Kawę dzielimy według niezliczonej liczby kryteriów. Ważny jest nie tylko kraj pochodzenia, ale także gatunek rośliny, typ obróbki, kolor, wielkość, procent uszkodzenia, oraz obecność zanieczyszczeń. W niektórych rejonach świata, np. w Ameryce Łacińskiej, istotna jest także twardość jej ziaren, choć wiadomo, że jest ona zależna od wysokości położenia plantacji nad poziomem morza – im jest ona umieszczona wyżej, tym twardsze uzyskuje się ziarna.

Jak wybrać dla siebie odpowiednią kawę?

Jak więc odnaleźć się w tej gmatwaninie kryteriów? Jak wybrać dla siebie odpowiednią kawę? Nie musimy tego robić sami – robią to za nas zawodowi degustatorzy kawy. Ich zadaniem jest oceniać smak i aromat kawy analizując takie kryteria jak: smak, moc, wiek, typ ziaren, wady, cechy, nasycenie oraz aromat kawy. Włosi dodają do tego jeszcze ocenę zdatności do parzenia w ekspresach ciśnieniowych.

Jakie są typy kawy?

Organizacja ICO, czyli International Coffee Organization, wprowadziła następujący podział kawy:

  • robusta (kawa z Afryki Zachodniej oraz Azji - zawierająca więcej kofeiny niż arabika i dodawana do mieszanek kaw zapewniając bogatszą piankę w espresso)
  • arabika (kawa z Ameryki Południowej, Afryki, Indii a nawet Jawy i Sumatry – łagodniejsza, mniej gorzkawa, mająca bogatszy smak i aromat)
  • łagodna kolumbijska (kawa z Ameryki Środkowej, Kenii oraz Tanzanii).
  • inne łagodne (pozostałe kawy z gatunku arabika).
Zobacz także:
Sprawdź też:
Tematyka artykułu:
  • kawa
  • ziarna kawy
  • pochodzenie kawy
  • parzenie kawy

Dodaj komentarz

Przepisz kod

Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.