Kawa parzona na wiele sposobów
Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Przed zastosowaniem którejkolwiek z opisanych poniżej metod należy pamiętać, że niezależnie od sposobu parzenia, najlepiej smakuje kawa świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem.
Kawa świeżo zmielona jest najbardziej aromatyczna
Dlatego też dobrze jest zakupić młynek do kawy (może być w stylu retro – ręczny, lub nowoczesny – elektryczny). Do parzenia kawy można używać ekspresu włoskiego, w którym dolną część pojemnika napełnia się wodą i przykrywa specjalnym sitkiem ze zmieloną kawą. Następnie nakręca się na niego zbiornik na napar. Całość wędruje na palnik, gdzie pod wpływem ciśnienia para z dolnego pojemnika przechodzi przez sitko z kawą i skrapla się w górnym pojemniku dając mocną i aromatyczną kawę.
Dobra kawa z własnego ekspresu
Innym sposobem parzenia kawy jest zastosowanie ekspresu przelewowego. W tym celu używa się papierowych filtrów, do których sypie się odpowiednią ilość mielonej kawy, i przez które przepuszcza się wrzącą wodę. Do tego sposobu parzenia używa się kawy grubo zmielonej. Jest to bardzo szybki sposób na podanie filiżanki czarnego napoju. Jednakże najlepszym sposobem na wydobycie największej ilości cennych substancji aromatycznych i smakowych jest zastosowanie ekspresu ciśnieniowego. Pozwala on uzyskać bardzo mocny napar z charakterystyczną pianką. Do ekspresów ciśnieniowych stosuje się kawę bardzo grubo zmieloną, ponieważ zbyt drobno mielona mogłaby zatykać sitko.
Polecamy:
Panele fotowoltaiczne - fotowoltaika na Twoim dachu.
- Przyrządzanie warzyw na surowo i nie tylko
- Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
- Dieta wegetariańska przepisem na zdrowie
- Zielona herbata odchudzanie
- spawanie
- Brzuch ćwiczenia
- www.pysznakawa.pl
- Orbitrek ćwiczenia
- bem24.pl
- Ławka do brzuszków
- kawa
- parzenie kawy
- kawa mielona
- ekspresy do kawy
- rodzaje kawy
Ja mam 2 sposoby parzenia kawy - 1. zwyczajna tzw. turecka lura:) wtedy trzeba posłodzić dopiero po zaparzeniu, żeby fusy opadły na dół.
2. Ekspres przelewowy ale taki lepszy z możliwością ustawienia intensywności kawy np. Russell Hobbs. Mam niskie ciśnienie, wręcz trupie, a więc z kawy nie muszę i nie chcę rezygnować