Grillowane warzywa
Lato to czas wspólnego grillowania i eksperymentowania z potrawami. Oto jeden z pomysłów na zdrowe, aromatyczne i pyszne warzywa z grilla.
Co potrzebujemy do grillowanych warzyw?
Będziemy potrzebować: żółtą i czerwoną paprykę, bakłażana, cukinię, dwa spore pomidory, pomidorki koktajlowe, dwie cebule, papryczki chilli, przyprawę do potraw z grilla oraz pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju.
Jak przygotowujemy warzywa?
Jeżeli chcemy, to możemy wykorzystać inne warzywa które lubimy i które bardziej nam odpowiadają. Warzywa trzeba koniecznie dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię kroimy w grube plastry, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski a pomidory dzielimy na dwie połówki. Mniejszych warzyw nie kroimy, tylko pieczemy w całości na aluminiowych tackach. Do oliwy dodajemy przyprawę do potraw z grilla, mieszamy intensywnie i smarujemy pokrojone warzywa. Pieczemy na niezbyt gorącym ruszcie około kwadransa, nie zapominając o odwracaniu co kilka minut na drugą stronę. Papryki i pomidory będą gotowe, gdy ich skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Pozostałe warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Pamiętajmy o tym, żeby nie używać dodatkowo soli, ponieważ przyprawy do grilla już ją zawierają w swoim składzie.
A może sos do warzyw?
Aby nasze warzywa były jeszcze smaczniejsze, możemy przygotować ciekawy sos, np. jogurtowo - czosnkowy. Będziemy potrzebować: mały jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku (ilość dowolna według uznania). Składniki mieszamy i polewamy sosem upieczone warzywa. Pyszne i zdrowe stanowią doskonałe uzupełnienie grillowanych ryb.
Zobacz także:- Fotowoltaika – iFotowoltaika.pl
- Yerba mate z liści ostrokrzewu paragwajskiego
- Kawa parzona na wiele sposobów
- Zielona herbata sposobem na odchudzanie
- Jak mieć płaski brzuch?
- edota.de
- Ćwiczenia na orbitreku skutecznie odchudzają
- Ćwiczenia na ławce do brzuszków
- Przyrządzanie warzyw na surowo i nie tylko
- Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
- Dieta wegetariańska przepisem na zdrowie
- foltex.biz.pl
- Kawa i jej rodzaje
- Wino i jego wpływ na zdrowie
- Sok witaminy
- Sok banany
- Soki - witaminy i minerały
- Czym zajmuje się dział kadr i płac
- Herbata parzenie
- warzywa z grilla
- warzywa grillowane
- soki warzywne
- warzywa
mi najbardziej smakuje grillowana papryka, kabaczek i pieczarki - rewelacja, zwłaszcza jak się posypie tą Vegetą natur do grillowanych warzyw (pieczarki też świetnie z nią smakują). takie warzywka to świetny dodatek do mięska :)
grillowane warzywa strasznie strasznie smakują mojej najstarszej córce . Są świetne jako dodatek do pysznej bułeczki
warzywa, gorący ruszt i dobre narzędzie do odwracania grillowanych warzyw i można pysznie działać. Do tego oliwa, sól pieprz i nic więcej nie potrzena
o dobrze, że mówisz o narzędziu, bo mój szpikulec jest już trochę zdezelowany, a zawsze zapominam kupić nowy. W sumie widelec chyba lepiej by się sprawdził.