Menu
Grillowane warzywa |  pixabay.com / hhach Zdjęcie: pixabay.com / hhach

Grillowane warzywa

Lato to czas wspólnego grillowania i eksperymentowania z potrawami. Oto jeden z pomysłów na zdrowe, aromatyczne i pyszne warzywa z grilla.

Co potrzebujemy do grillowanych warzyw?

Będziemy potrzebować: żółtą i czerwoną paprykę, bakłażana, cukinię, dwa spore pomidory, pomidorki koktajlowe, dwie cebule, papryczki chilli, przyprawę do potraw z grilla oraz pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju.

Jak przygotowujemy warzywa?

Jeżeli chcemy, to możemy wykorzystać inne warzywa które lubimy i które bardziej nam odpowiadają. Warzywa trzeba koniecznie dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię kroimy w grube plastry, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski a pomidory dzielimy na dwie połówki. Mniejszych warzyw nie kroimy, tylko pieczemy w całości na aluminiowych tackach. Do oliwy dodajemy przyprawę do potraw z grilla, mieszamy intensywnie i smarujemy pokrojone warzywa. Pieczemy na niezbyt gorącym ruszcie około kwadransa, nie zapominając o odwracaniu co kilka minut na drugą stronę. Papryki i pomidory będą gotowe, gdy ich skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Pozostałe warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Pamiętajmy o tym, żeby nie używać dodatkowo soli, ponieważ przyprawy do grilla już ją zawierają w swoim składzie.

A może sos do warzyw?

Aby nasze warzywa były jeszcze smaczniejsze, możemy przygotować ciekawy sos, np. jogurtowo - czosnkowy. Będziemy potrzebować: mały jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku (ilość dowolna według uznania). Składniki mieszamy i polewamy sosem upieczone warzywa. Pyszne i zdrowe stanowią doskonałe uzupełnienie grillowanych ryb.

Polecamy:
Panele fotowoltaiczne - fotowoltaika na Twoim dachu.

Czytaj także:
Warto zobaczyć:
Tematyka artykułu:
  • warzywa z grilla
  • warzywa grillowane
  • soki warzywne
  • warzywa

Komentarze

  1. basiulka

    mi najbardziej smakuje grillowana papryka, kabaczek i pieczarki - rewelacja, zwłaszcza jak się posypie tą Vegetą natur do grillowanych warzyw (pieczarki też świetnie z nią smakują). takie warzywka to świetny dodatek do mięska :)

  2. ewelin

    grillowane warzywa strasznie strasznie smakują mojej najstarszej córce . Są świetne jako dodatek do pysznej bułeczki

  3. Lufka

    warzywa, gorący ruszt i dobre narzędzie do odwracania grillowanych warzyw i można pysznie działać. Do tego oliwa, sól pieprz i nic więcej nie potrzena

  4. Micha

    o dobrze, że mówisz o narzędziu, bo mój szpikulec jest już trochę zdezelowany, a zawsze zapominam kupić nowy. W sumie widelec chyba lepiej by się sprawdził.

Dodaj komentarz

Przepisz kod

Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.