Menu
Przyrządzanie warzyw na surowo i nie tylko | FreeImages.com/Yucel Tellici Zdjęcie: FreeImages.com/Yucel Tellici

Przyrządzanie warzyw na surowo i nie tylko

Powszechnie wiadomo, że najzdrowiej jest jeść surowe warzywa. Nie wszystkie oczywiście. Surowego kalafioru czy ziemniaków jeść nie wolno, ponieważ możemy się zatruć. Najprostsze jest gotowanie, jednakże wtedy warzywa tracą większość swoich cennych witamin.

Witaminy najcenniejsze!

Możemy spróbować gotować na parze, co bez wątpienia jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania potraw. Można podpiec warzywa na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie poddusić w odrobinie wody. Ciekawym pomysłem wydaje się także pieczenie warzyw w folii z dodatkiem przypraw oraz masła. Wtedy ich smak jest o niebo lepszy niż zwykle gotowanych w garnku.

Warzywa najsmaczniejsze z grilla

Latem, jeżeli mamy ku temu możliwość, spróbujmy upiec warzywa na grillu. Aby nie były suche, mdłe i nie przypalały się możemy natrzeć je specjalną marynatą sporządzoną z dowolnych przypraw lub zwykle posmarować oliwą z oliwek. Nie obawiajcie się nadmiaru tłuszczu, który po rozgrzaniu skapie na brykiet. Takie warzywa nie tylko pięknie pachną, ale także są niskokaloryczne i wyśmienicie smakują.

Polecamy:
Panele fotowoltaiczne - fotowoltaika na Twoim dachu.

Czytaj także:
Warto zobaczyć:
Tematyka artykułu:
  • warzywa gotowane
  • warzywa grillowane
  • składniki odżywcze warzywa
  • dieta śródziemnomorska

Komentarze

  1. amandzia

    na parze

  2. anita

    sory ale warzywa zielone gotowane na parze tracą kolor, jedyny sposób na ładny kolor podczas gotowsnia jest dodanie do wody szczypty sody.

  3. Gość

    Pieczenie w foli aluminiowej jest niezdrowe, ponieważ przy wysokiej temperaturze do żywności może dostawać się glin, który może prowadzić do różnych zaburzeń zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Przepisz kod

Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.