Kiełki bogate w witaminy
W obecnych czasach bardzo modne staje się zdrowe odżywianie i wszelkie aspekty z nim związane. Sięganie po naturalne i świeże produkty oraz odpowiednie ich komponowanie w posiłkach to rzecz jak najbardziej trendy. Czy to chwilowa moda? Miejmy nadzieję że nie.
Czym są kiełki?
Kiełki to skondensowane w nasionach witaminy, które pod wpływem ciepła, wilgoci i enzymów ulegają przemianie w związki łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu.
Są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów wzmacniających ludzki organizm i poprawiających jego ogólną kondycję. Nie zawierają wielu kalorii, więc mogą być z powodzeniem stosowane w dietach odchudzających. Do najwartościowszych kiełków można zaliczyć między innymi kiełki lucerny, brokuła, buraka, fasoli, kapusty, koniczyny, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy, rzodkiewki, słonecznika oraz soczewicy.
Na co wpływają kiełki?
Kiełki pomagają obniżać ilość złego cholesterolu, a więc są szczególnie wskazane dla osób cierpiących na miażdżycę. Przeciwdziałają także różnym wirusom i nowotworom, np. w kiełkach brokuła znajdują się duże ilości sulforafanu, co sprawia, że kiełki wykazują działanie antynowotworowe. W lucernie natomiast znajdziemy substancję pomagajacą zapobiegać rakowi trzustki. Kiełki rzeżuchy z kolei obniżają poziom cukru we krwi, a kiełki rzodkiewki podnoszą odporność organizmu i pomagają odzyskać siły po okresie zimowym oraz w okresie rekonwalescencji. Dodatkowo wpływają korzystnie na stan skóry, wygląd włosów i paznokci. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi żelaza, fosforu i wapnia, a więc wzmacniają kości i zęby.
Co jeszcze zawierają kiełki?
Ponadto zawierają również magnez, potas, miedź i cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak widzimy regularne spożywanie tak wartościowych kiełków zapobiega wielu poważnym schorzeniom, pobudza system odpornościowy, uzupełnia w organizmie niedobór witamin i składników mineralnych, jak również działa profilaktycznie i przeciwnowotworowo. Kiełki są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, serów czy kanapek. Można je bezpiecznie pojadać w ciągu dnia i tym samym wzbogacać nasze niejednokrotnie ubogie menu. Oby ten trend na zdrową żywność trwał jak najdłużej!
Zobacz także:- Fotowoltaika – iFotowoltaika.pl
- Kawa rozpuszczalna czy mielona
- Wino i jego wpływ na zdrowie
- Kawa i jej rodzaje
- Grillowane warzywa
- Projektowanie
- Sok warzywny z czerwonych warzyw
- Sok bananowy dobry przy diecie odchudzającej
- Soki warzywne i owocowe w codziennej diecie
- Parzenie herbaty to prawdziwa sztuka
- Yerba mate z liści ostrokrzewu paragwajskiego
- Kawa parzona na wiele sposobów
- Żeń-szeń na zdrowie
Tematyka artykułu:
- kiełki
- zdrowa żywność
- zdrowe odżywianie
- kiełki witaminy
- warzywa witaminy
Ja osobiście lubię kiełki rzeżuchy - są pyszne, ostre i aromatyczne! Polecam wszystkim! A poza tym łatwe do wysiewania w domu - wystarczy wysypać je na watę, ligninę lub nawet płatki kosmetyczne nasączone wodą... Po tygodniu można jeść!
Jeśli planujemy dziecko bardzo ważne jest to, abyśmy spożywali dużo zielonych warzyw. Ja polecam brokuły, fasolę - mają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest tak bardzo potrzebny. Można również przyjmować go w tabletkach - 0,4mg kwasu foliowego na dobę.