Menu
Łosoś z grilla zdrowy i smaczny | pixabay.com / DanaTentis Zdjęcie: pixabay.com / DanaTentis

Łosoś z grilla zdrowy i smaczny

Grillowane potrawy uznawane są za jedne z najzdrowszych, a na grillu można przyrządzić prawie wszystko.

Sposób przyrządzania łososia z grilla

Do przygotowania aromatycznego łososia dla dwóch osób będziemy potrzebować: około 600g filetów z łososia ze skórą, dwie cytryny, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, kilka ząbków czosnku, przyprawę do ryb.
Do łososia wyśmienicie pasuje także koperek. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryn, rozgniecionym czosnkiem, odrobiną przyprawy do ryb i ewentualnie koperkiem. Marynujemy łososia około pół godziny.

Umieszczamy filety w specjalnych koszyczkach do grillowania, dzięki którym ryba się nie rozpadnie i nie przypali. Pieczemy 20 minut często obracając, aby ryba upiekła się równomiernie.

Marynata do łososia to podstawa

Możemy ją także delikatnie smarować marynatą podczas pieczenia, wtedy będzie bardziej soczysta. Jeżeli nie posiadamy takich koszyczków, to możemy piec łososia na tackach aluminiowych lub w folii aluminiowej, ale wtedy ryba będzie się nieco dłużej grillowała. Do tak przyrządzonego łososia podajemy pyszną sałatkę warzywną, nalewamy kieliszek białego wina i delektujemy się wykwintnym letnim posiłkiem, który jest dietetyczny, bogaty w witaminy i minerały oraz wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!

Polecamy:
Panele fotowoltaiczne - fotowoltaika na Twoim dachu.

Czytaj także:
Warto zobaczyć:
Tematyka artykułu:
  • łosoś z grilla
  • pieczenie na grillu
  • grillowanie
  • grillowane warzywa

Komentarze

  1. phoenix30

    A zna ktoś może jakieś przepisy na przetwory z cukini mąż kupił w lidlu jakąś tonę normalnie bo w dobrej cenie była a ja teraz siedzę przy tym w kuchni i nie wiem co z tym zrobić....

Dodaj komentarz

Przepisz kod

Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.