Bakalie w diecie
Stosując dietę często czujemy, że głód skutecznie utrudnia nam życie. Sięgamy wtedy po rozmaite przekąski, nie zawsze zdrowe. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi wartościowych składników, nie czuć głodu i co najważniejsze – nie tyć?
Kiedy wybrać bakalie?
Zamiast podjadać tuczące chipsy, paluszki czy krakersy warto jeść… bakalie. Są zdrowe, zawierają wiele cennych składników, skutecznie zaspokajają głód i dzięki temu że są słodkie, stanowią idealny zamiennik dla słodyczy. Wśród bakalii znajdziemy między innymi: morele, śliwki, banany, jabłka czy daktyle, które są bogate w witaminę B, żelazo i błonnik. Mało kto wie, że niezwykle cenne dla naszego organizmu są także zwykłe rodzynki. Dlaczego? Ponieważ zawierają wapń, bor, żelazo, cynk, potas i przez to wspomagają walkę z osteoporozą, poprawiają koncentrację oraz pracę serca, wpływają na lepszy wygląd skóry i ogólnie polepszają samopoczucie.
Orzechy doskonale działają na nasze ciało
Innymi wartościowymi przekąskami za dnia mogą być również orzechy. Doskonale poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Zawierają białko, błonnik, witaminę E, potas, wapń oraz magnez.. Korzystnie wpływają na pracę mózgu. Należy jednak pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne, dlatego też lepiej jeść je z umiarem – czyli nie więcej niż 30dkg dziennie.
Nasiona dobrą alternatywą
Mniej kaloryczne, a jednocześnie bardzo wartościowe, są także nasiona slonecznika, nasiona sezamu i pestki dyni. Są bogate w witaminy A, E, B oraz mangan, fosfor i cynk, który działa leczniczo przy chorobach skóry. Zawarte w nich fitosterole pomagają między innymi w profilaktyce chorób prostaty. Dobrze jest spożywać pieczywo z dodatkiem tych i innych nasion, gdyż wtedy dostarczamy organizmowi cennych składników systematycznie każdego dnia.
Bakalie i orzechy to samo zdrowie
Warto zatem jeść bakalie oraz orzechy, gdyż są to jedne z najzdrowszych przekąsek dostępnych na rynku. Niewiele kosztują a dostarczają mnóstwa witamin i mikroelementów, które wpływają pozytywnie na cały organizm. Garść tych drogocennych darów natury to porcja zdrowia na cały dzień. Więc chrupmy na zdrowie!
Polecamy: wszystko co powinieneś wiedzieć o fotowoltaice - fotowoltaika - panele fotowoltaiczne.
Tematyka artykułu:Zdjęcie: pixabay.com / piviso.
Warto zobaczyć:
Uwielbiam bakalie pod każdą postacią :) Mieszanka studencka, to moja ulubiona przekąska, a na rozpoczęcie dnia zawsze serwuję sobie miseczkę pożywnego musli tradycyjnego Obst z mleczkiem. Pyszności - polecam wszystkim. I smaczne i zdrowe!