Kawa rozpuszczalna i jej wpływ na zdrowie
Już od dawna wiadomo, że kawa rozpuszczalna jest niezwykle praktycznym rozwiązaniem, szczególnie gdy często się gdzieś spieszymy i nie mamy zbyt wiele czasu na zabawę z parzeniem kawy w ekspresie. Wsypujemy wtedy do kubka kilka łyżeczek kawy instant i zalewamy wrzątkiem, potem mieszamy i gotowe.
Czy kawa rozpuszczalna to kawa, czy tylko coś podobnego do kawy?
Kawa rozpuszczalna to jest jak najbardziej prawdziwa kawa, jednak jest poddana obróbce w celu uzyskania suchej, granulowanej postaci - dającej się łatwo rozpuścić w ciepłej wodzie. Istnieją dwa sposoby uzyskania kawy rozpuszczalnej. Pierwszy z nich polega na zaparzeniu mielonej kawy pod wysokim ciśnieniem. Uzyskujemy w ten sposób gęsty, oleisty ekstrakt. Następnie jest on rozpylany i osuszany gorącym powietrzem, tak aby otrzymać produkt w postaci nieregularnych granulek kawy. Drugim sposobem uzyskania kawy rozpuszczalnej jest liofilizacja, która polega na zamrożeniu ekstraktu i odparowaniu zamarzniętej wody w warunkach próżni. Taka kawa rozpuszczalna przyjmuje kształt kryształków. Ten drógi sposób pozwala na zatrzymanie w kawie rozpuszczalnej znacznie więcej aromatu.
Zatem czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Istnieją opinie, że kawę rozpuszczalną produkuje się z gorszej jakości ziaren – tak więc zawsze warto sprawdzać informacje na etykiecie.
Niestety kawa rozpuszczalna zawiera dużo więcej akrylamidu. Jest to szkodliwy związek chemiczny, który tworzy się w żywności podczas obróbki w wysokich temperaturach, tak jak podczas pieczenia, czy smażenia w głębokim tłuszczu. Spożywany w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Pod względem zawartości akrylamidu kawa rozpuszczalna znajduje się na trzecim miejscu po chipsach i frytkach. W świetle ostatnich badań polskich naukowców, okazało się, że kawa rozpuszczalna ma też sporo plusów. Zawiera ona więcej przeciwutleniaczy oraz mniej cholesterolu niż tradycyjnie parzona kawa, co może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Kawa rozpuszczalna zawiera także mniej kofeiny, jest łagodniejsza niż parzona i może u bardziej wrażliwych konsumentów mniej obciążać żołądek.
Czy zatem warto sięgać po kawę rozpuszczalną?
Wszystko zależy od naszego rozsądku i umiarkowania, bowiem picie kawy instant z umiarem nie powinno nikomu szczególnie zaszkodzić, tak samo jak spożywanie kawy naturalnie parzonej z ekspresu do kawy lub kawiarki.
Zobacz także:- Fotowoltaika – iFotowoltaika.pl
- Jak wzmocnić paznokcie?
- Jak przygotować smacznego łososia?
- Regeneracja włosów farbowanych
- Jaki zabieg wybrać w salonie SPA?
- kiane.de
- Jak przyciemnić włosy?
- Czy suplementy diety mogą szkodzić?
- Jak wykonać dobry makijaż?
- Dlaczego warto używać toniku do twarzy?
- Czy herbatki odchudzające pomagają?
- superkatalog.co.pl
- Jak zrobić manicure?
- Odżywki białkowe nie tylko dla sportowców
Tematyka artykułu:
- kawa
- kawa rozpuszczalna
- kawa instant
- kawa zdrowie
Ja osobiście wolę kawę z ekspresu ciśnieniowego, najlepiej świeżo zmieloną. Jednak często piję kawę rozpuszczalną - głównie z lenistwa.
Dobra kawa nie jest zła.